Individuele Coaching
Ieder mens beschikt over specifieke kwaliteiten, drijfveren en verborgen talenten. Individuele Coaching is veelal gericht op het onderzoeken van die kwaliteiten, drijfveren en verborgen talenten met natuurlijk de daarbij behorende valkuilen. Wat overkomt mij steeds weer? Wat laat ik los, wat verlies ik uit het oog als ik onder stress kom te staan? Hoe houd ik de regie in handen? Wat is het effect van mijn gedrag op anderen? Hoe kan ik effectiever communiceren? Waarom raak ik bij collega x steeds zo geïrriteerd? Hoe kan ik mijn werk beter plannen en organiseren? Hoe kan ik betrokken zijn en toch mijn grenzen bewaken?
Coaching is er op gericht Persoonlijk Meesterschap te ontwikkelen en te versterken. Omdat je weinig invloed kunt uitoefenen op de ander is het veel effectiever om de blik naar binnen te richten en te onderzoeken hoe jij invloed kunt uitoefenen op de probleemsituatie. Wat kom je dan tegen? Welke emoties roepen bepaalde situaties op? Wat zit er in jouw archief? Welke ervaringen en beelden uit het verleden spelen een rol in het hier en nu? Welke overtuigingen heb je opgebouwd. Welke overtuigingen zijn stimulerend en/of belemmerend in wat jij wilt bereiken?
Het resultaat van de begeleiding is dat je je bewust wordt van jouw persoonlijkheidsdynamiek, jouw drijfveren, jouw natuurlijke behoeftes, jouw archief. Ook word je je bewust van je valkuilen en je overtuigingen die stimulerend of belemmerend werken in wat je werkelijk wilt. Doordat je steeds beter weet wie je werkelijk bent, wat je sterke punten zijn en wat je drijfveren zijn, ben je steeds beter in staat om invloed uit te oefenen op wat jij nodig hebt om die kwaliteiten te leveren waarover jij beschikt.
Coaching ‘Lastige Klas’
Groepen doorlopen een bepaalde ontwikkeling. Deze ontwikkeling verloopt in fasen. Niet alle groepen doorlopen alle fasen. Sommige groepen blijven hangen in een fase en komen niet verder in hun ontwikkeling. Daar heb je als leerkracht last van en soms zelfs slapeloze nachten. Door dit proces actief te begeleiden help je de groep om door bepaalde ´moeilijke´ fasen heen te komen. Tijdens de Coaching leer je welke factoren van invloed zijn op het groepsdynamische proces van een klas en hoe je dit op een positieve manier kan beïnvloeden. Je snapt hoe het Onderwaterprogramma in een groep werkt en hoe je dit als leerkracht en als team kunt beïnvloeden!
Bij coaching van een ‘Lastige Klas’ maak ik gebruik van de RESPECT–aanpak. Ik observeer in de klas, werk vaak met de video, zodat we samen kunnen kijken wat er gebeurt in de klas. Wat gaat er goed en kunnen we gebruiken als aanknopingspunt om jouw leerkrachtgedrag te versterken. Samen met de intern begeleider en de directeur maken we een plan waardoor we allereerst het „gedoe” uit de klas halen, vervolgens gaan we samen met de klas en de ouders aan de slag om van een klas een groep te maken.
Resultaat van de Coaching is een groep die op een positieve manier met elkaar omgaat, waar geen ordeproblemen meer zijn en waar niet meer gepest wordt.
Coaching Leerkracht / Leerling(en) met Probleemgedrag
Gedrag is een vorm van communicatie. Nu hebben kinderen met probleemgedrag een geheim telefoonnummer. Bij sommige kinderen is dit nummer makkelijk te ontcijferen, terwijl het bij andere kinderen moeilijk te achterhalen is. Het nummer vinden is nodig om contact te maken.
Het kind met probleemgedrag wil ons via zijn of haar gedrag iets duidelijk maken. Het gedrag heeft dus een doel en een functie. Professionals in het onderwijs hebben de lastige taak ‘de boodschap’ achter het gedrag te ontcijferen om de juiste aanpak te bepalen zodat het ongewenste gedrag omgebogen wordt naar gewenst gedrag.
Daarnaast worden wij als professional door gedrag getriggerd, waardoor we soms op een manier reageren die ons eigenlijk niet veel verder brengt.
Kinderen met probleemgedrag of antisociaal gedrag reageren meestal niet op dezelfde manier als andere kinderen op correcties van leerkrachten. Omdat kinderen uniek zijn is er geen recept dat je kunt volgen om het gedrag om te buigen.
Bij coaching gaan we allereerst het probleem van zowel de leerling als de leerkracht in kaart te brengen, waar word je door getriggerd als leerkracht, waar wordt de leerling door getriggerd, hoe verloopt de interactie leerkracht – leerling, leerling – leerlingen, wat vertelt de gedragsfunctie analyse, wat zijn jouw kwaliteiten en wat zijn de kwaliteiten van de leerling, wat is de onderliggende behoefte van het kind; oftewel wat is de hulpvraag die de leerling ons stelt door middel van dit gedrag?
Resultaat van de coaching is inzicht in het probleem, overzicht t.a.v. de factoren die een rol spelen bij het gedragsprobleem en handelingsbekwaamheid in het omgaan met het probleemgedrag.
Voor verder informatie kun je contact met mij opnemen via het contactformulier