Schermafbeelding 2014-10-26 om 08.58.08Afgelopen week kreeg ik een mooie vraag van Bianca over het Sociogram. “… Ik hoor veel collega’s klagen dat het Sociogram dat hoort bij de Kanjertraining zoveel informatie geeft dat het daardoor weer onoverzichtelijk wordt. Weet jij misschien een handig sociogram die niet te veel tijd kost om af te nemen en die een goed overzicht geeft van de groep. A.s. dinsdag staat het sociogram bij ons op de agenda, dus ik zal de tips die jij geeft zeker meegeven aan mijn collega’s…!”.

Allereerst een vraag:

Wat wil je met het Sociogram te weten komen?
Dit team wil weten welke kinderen populair zijn, welke kinderen niet etc. en welke wederzijdse keuzes er gemaakt worden.

Om dit te weten te komen heb je nodig:

  1. een Sociomatrix om de posities van de kinderen in beeld te krijgen. Op de matrix worden de posities van de kinderen in een oogopslag duidelijk: welke kinderen zijn Populair in de groep (vaak positief en weinig negatief gekozen), Controversieel (vaak positief en vaak negatief gekozen), Genegeerd (weinig gekozen) ofBuitengesloten (weinig positief en vaak negatief gekozen)

 

  1. een Sociogram om de onderlinge relaties in beeld te brengen. Ik maak deze zelf altijd handmatig als ik met een ‘moeilijke’ klas werk. Ik weet dat Sometics dit ook aanbiedt, maar daar moet je voor betalen. Ik ben bezig (nou ja iemand anders) dit te ontwikkelen zodat dat binnenkort gewoon gratis gebruikt kan worden, omdat de meerwaarde van een Sociogram voor mij in het kijken naar de onderlinge verbindingen zit.

 

Als je ParnasSys op school hebt

Schermafbeelding 2014-10-26 om 08.31.56Als jullie school werkt met ParnasSys, kun je het volgende doen: Je gaat naar “overzichten”, dan kies je “leerlingvolgsysteem”- “begeleiding” – “sociogram” pdf (onderste) – “2014/2015 7 “-  dan krijg je de pagina met het sociogram. Die kun je dan gebruiken. Daaronderaan zie je vier tabjes (resultaat- sociogrammen-details en wederkerigheid-kruistabel) en dan klik je de tabjes aan om de informatie te printen die je nodig hebt. Ik heb nog niet kunnen ontdekken dat je de cirkels uit ParnasSys kunt halen. Als iemand dat wel weet, dan hoor ik het GRAAG!

Sommige kinderen willen niemand afwijzen

Bij de meeste sociogrammen moet je 3 namen invullen. Alleen niet alle kinderen vinden dit prettig. Er zijn ook kinderen die eigenlijk met iedereen wel wil en kan samenwerken of die een ander niet willen afwijzen. Dit geeft dan een vertekend beeld van de uitkomst. Dit los je op door een leerling Niemand toe te voegen en je kunt zelfs NiemandA, NiemandB en NiemandC opvoeren.

Waar kun je inzicht in krijgen?

Wie zijn de populaire leerlingen? Welke leerling heeft een geisoleerde positie (buitengesloten)? Wanneer er drie klasgenootjes elkaar wederzijds positief kiezen, kunnen we trends ontdekken. Welke trends kun je ontdekken in de groep (kliekjes, slangrelaties, leiderschap, paren, marginalen, mogelijke isolatie of moeite met afwijzen van leerlingen).

Observatie op het plein

Kijk nu door de bril van het Sociogram eens naar wat je ziet gebeuren op het plein. Doe dit samen met een collega die jouw groep niet heeft. Wie speelt met wie? Is er iemand die zich verstopt in de pauze? Wie loopt om? Treuzelt? Let eens op getoonde emoties? Zie je angst? Boosheid? Wordt er gepest? (is er wederkerigheid in bv het stoeien? Als het niet wederkerig is, heb je te maken met pesten). Oftewel zie je de patronen die je waarneemt in het sociogram terug op het plein?

Veel Succes! En waar ik benieuwd naar ben: Waar ga je als eerste mee aan de slag?

Laat hieronder een reactie achter!

Zorg dat je het Verschil maakt!

Als je mijn blog waardeert dan hoor ik dat graag! en ik zou het heel fijn vinden als je mij wilt helpen om mijn facebookpagina Groepsvorming meer zichtbaar te maken door een like te geven. Voor al diegenen die dit inmiddels gedaan hebben: heel erg bedankt!

En verder: DEEL dit artikel met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen te klikken, zodat ook andere leerkrachten in jouw netwerk kennis kunnen maken met de blogspot van KLasse(n)Kracht en het gratis e-book van Klasse(n)Kracht!