winter lampionEr zijn van die dagen dat werk niet voelt als werk. Dan is de ontmoeting zo prachtig en zo verbindend dat ik intens geniet.

Zo had ik deze week een bijzondere supervisie bijeenkomst. Ik begeleid een groep professionals die vijf keer per jaar bij elkaar komt.

Dit doen we inmiddels al twee jaar. Voor elk groepslid elke keer weer een prachtig bezinningsmoment tussen alle werkzaamheden door. Voor mij een feestje om deze prachtige mensen keer op keer te ontmoeten en te zien hoe zij zich kwetsbaar durven op te stellen ten overstaande van hun collega’s. Dit noem ik professioneel gedrag. Willen leren van en met elkaar.

Eigenwijsjes

Vanmorgen pakte ik mijn tas en in gedachten was ik bij de bijeenkomst en vooral bij een van de intern begeleiders (ik noem haar hier Marieke) die recent haar moeder was verloren. Ik wist niet goed hoe ik haar zou gaan ontmoeten, hoe ze erbij zou zitten en hoe zij de afgelopen periode ervaren had en wat dat zou (kunnen) betekenen voor onze supervisie. Zo deed ik mijn materialenkast open en zag het pakje ‘eigenwijsjes’ liggen. Coachingskaartjes voor kinderen van 6 – 106. In een impuls pakte ik de kaartjes en stopte ze in mijn tas.

Ik legde de eigenwijsjes op tafel en we trokken allemaal een kaartje. Marieke pakte heel bewust haar kaartje. Hij lag een beetje onderop, maar dat was ‘haar ‘ kaartje. Ze was zichtbaar blij met haar kaartje, maar wilde nog niet verklappen wat er op stond. Dus om de beurt vertelden wij aan de hand van het eigenwijsje ons verhaal of associatie bij het getrokken kaartje. Een bijzondere ronde waar een ogenschijnlijk simpel kaartje ons binnen no time de diepte introk. Prachtig.

ik ben vrijToen was Marieke aan de beurt. Ze draaide het kaartje om, keek er stralend bij en zei, terwijl ze ons het kaartje liet zien “ Ik heb een engel getrokken met de tekst “Ik ben vrij!””. Ze vertelde haar verhaal.  Over de verschillende lagen van vrijheid die door dit ene kaartje met dit ene zinnetje voor haar zo zichtbaar, voelbaar en aanraakbaar werden. Wij straalden met haar mee, kippenvel op onze armen. Zo prachtig, zo verbindend.

Supervisie…

waarbij we soms methodisch en soms intuïtief, ingaan op de persoonlijke leervragen die iemand heeft ten aanzien van zijn/haar werk, gun ik elke professional. Het reflecteren op je eigen dynamiek, je werkstijl: Hoe werk ik….Waarom werk ik zo…..is dit effectief…wat kan anders…hoe ga ik dat oefenen….en wat heeft het te maken met mij als persoon….mijn belemmerende of mijn stimulierende overtuigingen.

En zo leren we denken, voelen en handelen op elkaar af te stemmen. Het jezelf op een dieper nivo leren kennen in de ontmoeting met anderen.

Eigen Wijsjes… 52 kaartjes met krachtige zinnen. Voor zes euro kun je ze bestellen via http://www.educatheek.nl/zoeken/dubbelzes/prijs/Tot%2050/&pref=dzes

Ga eens op een andere manier met elkaar in gesprek

Los van supervisie of intervisie kun je deze welsprekende kaartjes ook tijdens de start van een teamvergadering of werkgroep gebruiken, of zo maar even als je met een collega een gesprek hebt. Je kunt ze natuurlijk ook voor jezelf trekken. Op een andere manier met elkaar in gesprek gaan over het werk en jezelf als persoon in dit werk.

En super om ze te gebruiken met kinderen apart of in de klas.

“ Ik kan het!”
                                     “Ik zeg wat ik voel!”
                                               “Ik mag anders zijn!”
“Denk positief!”

Je kunt kinderen hun persoonlijke EigenWijsje laten trekken. Voor dat kind even een speciaal moment voor die dag of voor die week. De korte krachtige zin geeft je een steuntje in de rug en versterkt je zelfvertrouwen, je zelfbeeld en je bewustzijn.

Voelt een kind zich onzeker? Of heeft hij/zij een moeilijk moment? Laat ze een Eigen Wijsje trekken.

Aan de hand van het getrokken kaartje kan je doorvragen welk thema  speelt er. Waarom trek je dit kaartje, hoe is dit kaartje van toepassing op jou. Hoe kan dit kaartje je geven wat je nu nodig hebt etc etc…

Ook kun je kiezen voor een Eigen Wijsje per week. Je hebt 52 kaartjes dus daarmee kom je het jaar rond.

ik_ben_veilig

 

Of een Eigen Wijsje voor de hele groep. Waarom trekken wij dit kaartje? Hoe is dit kaartje van toepassing op ons? Hoe kan dit kaartje ons geven wat we nodig hebben?

 

Veel mooie momenten toegewenst!

Heb jij een leuk, mooi, ontroerend, grappig, inspirerend, eigenwijs voorbeeld? Deel het met mij in het reactieveld hieronder.

 

Zorg dat je het Verschil maakt!

 

Als je mijn blog waardeert wil je dit artikel dan delen met jouw netwerk zodat ook collega leerkrachten, intern begeleiders kennis kunnen maken met Klasse(n)Kracht.

En wil je iets terugdoen? Zou je mij dan willen helpen mijn facebookpagina Groepsvorming meer zichtbaar te maken door een like te geven? Voor al diegenen die dit inmiddels gedaan hebben: heel erg bedankt!

een verschillige groet,

Jelly.