Daniel-Larusso-Karate-KidTerwijl ik op één been sta, met mijn armen opzij en mijn handen naar beneden doe ik de ‘gouden haan staat op één been’. Ik waan mij even de twaalfjarige Dre Parker uit de film ‘the Karate Kid’…

Deze balansoefening wordt als metafoor gebruikt voor de driedaagse Rots en Water:

Gronden: je moet stevig op de grond staan om niet om te vallen. Dit geldt voor elke situatie die je in het dagelijks leven tegen komt.

Centreren: de buik als kracht en als rust centrum, waar adem en aandacht verzameld wordt.

Centreren en gronden loopt als een rode draad door de training heen. Ik heb ervaren hoe makkelijk ik omgeduwd wordt als ik in mijn hoofd zit en hoe onverzettelijk ik ben als ik gecentreerd en gegrond ben. Ik heb het meteen uitgeprobeerd bij mijn dochter. Ze was verbaasd haar eigen kracht te voelen en meteen nieuwsgierig naar meer. Via zo’n simpele oefening jezelf steviger op je benen voelen staan.

De buik is je krachtcentrum en je rustcentrum. Bij momenten van schrik, spanning of onrust schiet de ademhaling omhoog of nog erger we houden de adem in en verliezen we contact met ons krachtcentrum. Dit haalt ons dus uit onze kracht. Dit is wat ik sowieso meeneem. Voor mezelf en mijn trainings- en coachingswerk.

Aandacht 

Als je de aandacht van kinderen wilt kun je het volgende uitproberen. Je gaat staan, benen een beetje uit elkaar op de breedte van je heupen, je zakt iets door je knieën en je ademt rustig in en uit. Je grond en centreert jezelf. Vanuit het contact met je buik, je krachtcentrum, vraag je de aandacht van de klas. Kijk maar eens wat er gebeurd. Vanuit kracht en rust zul je merken dat je de aandacht krijgt.

Als je een klas hebt waar veel onrust is zou je de kinderen kunnen leren om zich te centreren (zie hierboven). Vlak voor de start van een instructie even samen doen…kijk eens wat het effect is.

Onrust kan ook wijzen op te veel testosteron in je klas. Jongetjes hebben 8x meer testosteron dan meisjes. En dat moet er uit! Als jongens te lang moeten stil zitten, moeten zij hun bewegingsimpulsen onderdrukken en dan ontstaat er een soort ‘energiebom’ in het lichaam. Energizers tussendoor zijn daarom ook een mooie manier om deze energie lekker te laten stromen.

Wat ik ook een erg leuk idee vond en waar vaak veel discussie over is Schermafbeelding 2015-12-06 om 21.21.19op scholen is het stoeien van jongens. Jongens willen stoeien. Spreek een stoeiveldje af. Zorg voor een zachte ondergrond. als je met elkaar wilt stoeien spreek je dit met elkaar af. Je groet elkaar eerst door een kleine buiging te maken en daarna mag je stoeien met elkaar. Als je van het veldje afloopt, stopt het stoeien.

Ik had al vaak van Rots en Water gehoord. Ik had ook het praktijkboek al een keer van een vriendin geleend, maar ik wist niet zo goed wat ik er van vond. Door de driedaagse te volgen kan ik nu vanuit eigen ervaring spreken wat het mij gegeven heeft en wat ik heb zien gebeuren in de groep: bewustzijn van eigen patronen.

 

Persoonlijk Meesterschap

Deze drie dagen gaan niet alleen over kennis en vaardigheden het gaat ook over jou als leerkracht. Hoe maak je contact met iemand? Hoe ga je met problemen om? Hoe stel jij je grenzen? Hoe ga je met tegenslag om? Hoe maak jij je keuzes? Waar laat jij je door leiden? Prachtig om te ervaren hoe ieder daarin zijn eigen reis en dus zijn eigen ontdekkingen doet.

Voor mij sluit het naadloos aan bij de P in de RESPECT-aanpak van Persoonlijke Meesterschap. Mooi als je bedenkt dat veel principes van Rots en Water afkomstig zijn uit de martial arts, waarbij het draait om fysieke en mentale vaardigheden.

Ik ga de pareltjes, of de diamanten zoals de trainer het noemt, verzamelen en integreren in mijn werk. Je zult er vast nog wel meer over te horen krijgen.

Als anti pestprogramma vind ik het overigens veel te kort door de bocht. Het ‘onderwaterprogramma’ van een groep vraagt meer kennis en vaardigheden dan alleen een Rots en Water training. Maar ik vind het absoluut een mooi programma om kinderen (en volwassenen)
kennis te laten maken met lichaamsbewustzijn. Lichaamsbewustzijn vergroot het emotioneel bewustzijn en daarmee het zelfbewustzijn.

Ik wens je fijne week!

met verschillige groet,

Jelly