Klasse(n)Kracht! met RESPECT voor de Klas

Klasse(n)Kracht met RESPECT voor de Klas begeleidt leerkrachten en intern begeleiders bij een “lastige klas” of “dynamische groep”.

Klasse(n)Kracht met RESPECT voor de Klas is een begeleidingstraject met de klas waar het groepsdynamische proces negatief verlopen is. In het algemeen is het een groep waar veel tijd verloren gaat aan het corrigeren van ongewenst gedrag: kinderen zijn negatief betrokken op elkaar, bemoeien zich overal mee, vinden overal wat van, hebben veel ruzie met elkaar, sommige kinderen worden buitengesloten, anderen worden gepest, er is veel onrust in de klas. Kortom: een klas waar veel gedoe is.

Tijdens de coaching leer je welke factoren van invloed zijn op het groepsdynamische proces van een klas en hoe je dit op een positieve manier kan beïnvloeden. Je snapt hoe het Onderwaterprogramma in een groep werkt. Met elkaar gaan we de groep ‘resetten’.

Klasse(n)Kracht met RESPECT voor de Klas is een begeleidingstraject met de klas waar het groepsdynamische proces negatief verlopen is. In het algemeen is het een groep waar veel tijd verloren gaat aan het corrigeren van ongewenst gedrag: kinderen zijn negatief betrokken op elkaar, bemoeien zich overal mee, vinden overal wat van, hebben veel ruzie met elkaar, er worden kinderen buitengesloten, er wordt gepest, er is veel onrust in de klas. Kortom: een klas waar veel gedoe is.

Groepen doorlopen een bepaalde ontwikkeling. Deze ontwikkeling verloopt in fasen. Niet alle groepen doorlopen alle fasen. Sommige groepen blijven hangen in een fase en komen niet verder in hun ontwikkeling. Daar heb je als leerkracht last van en soms zelfs slapeloze nachten. Door dit proces actief te begeleiden help je de groep om door bepaalde ´moeilijke´ fasen heen te komen. Tijdens de Coaching leer je welke factoren van invloed zijn op het groepsdynamische proces van een klas en hoe je dit op een positieve manier kan beïnvloeden. Je snapt hoe het Onderwaterprogramma in een groep werkt en hoe je dit als leerkracht kunt beïnvloeden.

Bij coaching van een ‘Lastige Klas’ maken we gebruik van de RESPECT–aanpak. Naar aanleiding van een observatie gaan we met de leerkracht, de intern begeleider en de directeur om de tafel en bespreken we wat het probleem is. Ook kijken we naar de kwaliteit van zowel de klas als de leerkracht omdat dat de hefboom is voor verandering. Wat gaat er goed en kunnen we gebruiken als aanknopingspunt om het leerkrachtgedrag te versterken. Samen met de intern begeleider en de directeur maken we een plan waardoor we allereerst het „gedoe” uit de klas halen, vervolgens ga jij als leerkracht samen met de klas (en ouders) aan de slag om van deze klas een fijne groep te maken.

Klasse(n)Kracht met RESPECT voor de Klas is bedoeld voor leerkrachten die te maken hebben met een verstoorde groepsdynamiek waardoor het lesgeven bemoeilijkt wordt en het bakken energie kost om alles zoveel mogelijk in goede banen te leiden.

  • Je weet hoe je een verstoord groepsdynamische proces kunt ‘resetten’;
  • Je weet wat je hoe je een groep door bepaalde ‘moeilijke’ fasen heen leidt;
  • Je weet welke factoren van invloed zijn op het groepsdynamische proces van een klas en hoe je dit op een positieve manier kan beïnvloeden;
  • Je snapt hoe het Onderwaterprogramma in een groep werkt en hoe je dit kunt beïnvloeden;
  • Je weet hoe je regie kunt voeren op het groepsdynamische proces met als resultaat een groep die op een positieve en betrokken manier met elkaar omgaat.

Heb je vragen of wil je graag eens verder praten? Neem dan contact met mij op via onderstaand contactformulier


Velden met een * zijn verplichte velden